Μια μη επιστημονική άποψη, περί “ενταφιασμού” του Φιλίππου Β’ στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης εκφράστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στις Σέρρες από τον εκεί “Όμιλο φίλων για την ανάδειξη της αρχαίας Αμφίπολης”. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Αστέριος Τσίντσιφος, που αναφέρεται ως συγγραφέας, ερευνητής νομισματολόγος, και είναι πρόεδρος του προαναφερόμενου συλλόγου, ο οποίος επικαλούμενος έρευνα που έκανε σε απεικονίσεις και κατασκευές αρχαίων νομισμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “στον Τύμβο Καστά ενταφιάστηκε ο Φίλιππος, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.
Όπως ισχυρίσθηκε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε μέσα στον τύμβο, “δεν είναι ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη, αλλά παρίσταται ο Φίλιππος με στεφάνι ολυμπιονίκη πάνω στην συνωρίδα του -άρμα ολυμπιακών αγώνων- αγκαλιά με την Ολυμπιάδα, με ξέπλεκα μαλλιά -δείγμα πένθους-, που ήταν εν ζωή και παρήγγειλε το ψηφιδωτό που φιλοτεχνήθηκε, περιμετρικά του αγάλματος της Περσεφόνης, και μερίμνησε για την ταφή του βασιλιά”.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι “η Ολυμπιάδα κατέστησε τον Τύμβο Καστά, το οστεοφυλάκιο της δυναστείας των Τημενιδών” κι εκεί ενταφιάστηκαν επίσης η Ρωξάνη, ο γιος της από τον Μ. Αλέξανδρο, ο μικρός Αλέξανδρος Δ’ αλλά και η πεθερά της, η Ολυμπιάδα.
Ο Αστέριος Τσίντσιφος προχώρησε και στο “δια ταύτα” των ισχυρισμών του, τονίζοντας ότι “το μνημείο μπορεί να καταστεί παγκόσμιο προσκύνημα και να προσελκύσει εκατομμύρια τουριστών από κάθε γωνιά της γης” ενώ κάλεσε το υπουργείο Πολιτισμού “να τοποθετηθεί, να διαψεύσει ή να αποδεχθεί”.
Δεν ξέρουμε εάν το υπουργείο Πολιτισμού ασχολείται με τους ισχυρισμούς του κάθε “ερευνητή” ειδικά όταν στερούνται ακόμη και στοιχειώδους επιστημονικού υπόβαθρου και αντίστοιχης τεκμηρίωσης. Δεν γνωρίζουμε εάν κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις και της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας ή της αρμόδιας ανασκαφικής ομάδας.
Ξέρουμε όμως όλα αυτά τα χρόνια, εμφανίζονται κάθε τόσο, διάφορες “πηγές” αμφισβήτησης ειδικά για τον Τάφο του Φιλίππου Β’ αλλά και για την ταύτιση των Αιγών με τη Βεργίνα. Και διάφορες “ιστορίες” με την Αμφίπολη, ένα ομολογουμένως σπουδαίο και μοναδικό μνημείο, είναι μεταξύ αυτών που τις προκαλούν.
Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι οι διοργανωτές της προαναφερόμενης εκδήλωσης των Σερρών, ισχυρίζονται ότι στη Βεργίνα, ο μεγάλος Τάφος ανήκει στον Μακεδόνα βασιλιά Λυσίμαχο, πρώην υπασπιστή του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου.
Αφήστε μια απάντηση