Το ξινόμαυρο της Νάουσας (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί στο επόμενο Success Story της ελληνικής οινοποιίας όπως τονίστηκε χθες απο τον Στέλιο Μπουτάρη, διευθύνοντα σύμβουλο της οινοποιητικής «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» και αντιπρόεδρο των Οινοπαραγωγών της Νάουσας, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Πόλη του Οίνου» που διοργανώνονται στη Νάουσα απο τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου από το Σύνδεσμο Αμπελουργών -Οινοποιών Νάουσας, έχοντας ως στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστό το ξινόμαυρο κρασί. Για τον σκοπό αυτό θα διοργανωθούν περιηγήσεις σε οινοποιεία αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει ημερίδες για τον οινοτουρισμό και για τη μεγάλη αμπελοοινική παράδοση της Νάουσας.
Όπως επεσήμανε ο Στέλιος Μπουτάρης, εδώ και αρκετά χρόνια το ξινόμαυρο ήταν ένα κρασί σε απαξίωση, με πολλούς καλλιεργητές να κάνουν χρήση παθητικών μέτρων της ΕΕ και να προχωρούν σε εκρίζωση των αμπελιών τους με συνέπεια να χαθούν αρκετά στρέμματα αμπελώνα. Σήμερα ο αμπελώνας της Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου εκτείνεται σε 5.000 στρέμματα, με τα 4.000 να ανήκουν στην ποικιλία του Ξινόμαυρου και τα υπόλοιπα 1.000 να είναι Merlot και Syrah. Αυτή η συρρίκνωση του ναουσαϊκού αμπελώνα είχε ως αποτέλεσμα διάφορες άλλες ποικιλίες ελληνικών κρασιών, να κερδίσουν το μερίδιο της διεθνούς αγοράς.
Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία που ο Σύνδεσμος Αμπελουργών -Οινοποιών Νάουσας έχει γίνει ιδιαίτερα ενεργός και το ξινόμαυρο έχει επανέλθει δυναμικά στις διεθνείς αγορές. Να σημειώσουμε ότι στον Σύνδεσμο συμμετέχουν 20 παραγωγοί, απο μεγαθήρια του χώρους που παράγουν 1 εκατομμύριο φιάλες ετησίως αλλά και μικρότερους με παραγωγή έως 10.000 φιάλες ετησίως. Μεταξύ αυτών εκτός από το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» που προαναφέρθηκε, συμμετέχουν γνωστά ονόματα οινοποιείων όπως ο Τσάνταλης, o Μπουτάρης και το VAENI με 16 ακόμα μικρότερους παραγωγούς να κερδίζουν επάξια το δικό τους μερίδιο χάρη στα εξαιρετικά κρασιά τους.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Νάουσα-Πόλη του Οίνου» μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ
Αφήστε μια απάντηση