Η 3η Σεπτεμβρίου 1843 έμελλε να είναι μια ημερομηνία ορόσημο για το σύγχρονο ελληνικό κράτος διότι την ημέρα αυτή συνέβησαν στην Αθήνα όλα εκείνα τα επαναστατικά γεγονότα που κατέληξαν στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στη μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.
Λίγους μήνες μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς (1843) και με το πολιτικό κλίμα να μην έχει σταθεροποιηθεί ακόμη, ένα τεράστιο έλατο προσπαθούσε να στριμωχθεί και να “διέλθει” των γραφικών οδών της περιοχής κάπου στην γειτονιά της Πλάκας. Είχε ύψος 2 μέτρα, έδειχνε θεόρατο και είχε προορισμό ένα εξίσου “θεόρατο” παραδοσιακό τριώροφο κάπου στην οδό Κυδαθηναίων. Ήταν στο σπίτι του διπλωμάτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, Γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Μόσχα και ήταν αυτός που είχε παραγγείλει το τεράστιο έλατο. Και τώρα να’ το μόλις είχε ολοκληρώσει το ταξίδι του, σε ένα δρόμο από τη γειτονική Πάρνηθα με προορισμό την Αθήνα, που λίγους μήνες πριν, στις 18 Σεπτεμβρίου 1834, είχε ανακηρυχθεί πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Ήταν το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που τοποθετήθηκε σε ελληνικό σπίτι και στολίστηκε με ειδικά κεράκια που θα το φώτιζαν και άλλα λαμπερά πανάκριβα στολίδια που είχε αγοράσει ο Παπαρρηγόπουλος από τη Ρωσία, σε ένα από τα πολλά ταξίδια του, στη χώρα των Τσάρων.
Η αλήθεια είναι ότι μερικά χρόνια πριν, όταν ο 17χρονος Όθωνας ανέλαβε καθήκοντα βασιλέα της Ελλάδος, οι Βαυαροί συμπατριώτες του, φρόντισαν να μη του λείψουν μερικές από τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες συνήθειες της γενέτειρας του και κάθε Χριστούγεννα επέσπευδαν να στολίσουν στο παλάτι ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο. Αυτοί ήταν και οι πρώτοι που έφεραν το “έθιμο” με το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Ελλάδα. Ήταν μια συνήθεια που είχε ξεκινήσει στη Γερμανία από το 1539 στα χρόνια του Μαρτίνου Λούθηρου και έκτοτε άρχισε να υλοποιείται και στην Ελλάδα.
Το δένδρο του Όθωνα και των Βαυαρών συνοδών του ήταν λοιπόν το πρώτο χριστουγεννιάτικο δένδρο που στολίστηκε στην Ελλάδα και το έλατο του Παραρρηγόπουλου ήταν το πρώτο που τοποθετήθηκε, μερικά χρόνια μετά, μέσα σε ελληνικό σπίτι, ακολουθώντας τη “μόδα” που είχε παρουσιάσει ο πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων.
Χρόνια Πολλά…
Αφήστε μια απάντηση