Η πρωτοποριακή και δραστήρια Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, στο πλαίσιο της σημαντικής πολιτιστικής παρουσίας της στον χώρο της ποντιακής παράδοσης, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα καταγραφών μουσικών (οργανοπαιχτών και τραγουδιστών) της δεύτερης γενιάς. Για τη σημαντική αυτή δράση, έδωσε στη δημοσιότητα και σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρονται και τα εξής:
“Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», έχοντας να επιδείξει κατά την μακρά πορεία της ένα αξιοζήλευτο πολιτιστικό έργο, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην αυθεντικότητα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ένα βασικό στοιχείο αυτής της κληρονομιάς αποτελεί και η παραδοσιακή μουσική και το τραγούδι. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε συνεχώς μία αλλοίωση της ταυτότητας των μελωδιών και των στίχων, γεγονότος του οποίου τα αίτια είναι ποικίλα και σύνθετα.
Το σωματείο μας, θέλοντας να προστατέψει αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα καταγραφών μουσικών (οργανοπαιχτών και τραγουδιστών) της δεύτερης γενιάς. Μετά την καταγραφή μουσικών από την Νικόπολη του Πόντου και την παρουσίαση του δίσκου «Ηχοχρώματα από την Κεϊλούκα της Νικόπολης» τον Οκτώβριο του 2018, σειρά έχουν όλοι οι Πόντιοι μουσικοί του νομού Ημαθίας που έγραψαν την δική τους ιστορία κατά τις δεκαετίες του ‘60, ‘70 και ’80.
Η πρώτη καταγραφή τους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, ενώ οι ενέργειες για την ολοκλήρωση της δράσης αυτής, συνεχίζονται. Συντονιστές της όλης προσπάθειας είναι ο πρόεδρος της λέσχης κ. Φανιάδης Φώτης, ο χοροδιδάσκαλός της κ. Ασβεστάς Βασίλης και ο δάσκαλος του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας κ. Τσανασίδης Γιάννης.”
Αφήστε μια απάντηση