Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία για να κατοχυρωθεί ο γύρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «εγγυημένο, παραδοσιακό, ιδιότυπο προϊόν» (ΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, ο ελληνικός γύρος θα προστατεύεται από τις απομιμήσεις, όπως συμβαίνει ήδη με το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα.
Με τη σημερινή του μορφή ο γύρος προήλθε από τη μικρασιατική Ιωνία και, συγκεκριμένα, από την πόλη της Προύσας, ως παραλλαγή του τουρκικού ντονέρ, το οποίο όμως δεν παρασκευάζεται απο χοιρινό αλλά από αρνί ή κοτόπουλο. Ο γύρος όπως τον ξέρουμε βασίζεται σε συνταγή Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στην Ελλάδα ήρθε με τους πρόσφυγες, το 1922.
Όπως είχε τονίσει πριν από μερικές ημέρες ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, με την πιστοποίηση «θεωρούμε ότι θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην Ε.Ε. Έτσι, θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής, και η συνταγή του».
Αφήστε μια απάντηση